ORBIT

Written by Kebabkongen on 28.09.2015

Galaktisk galskap

ORBIT er det første norske spillet til Xbox One som gis ut på ID@Xbox laget med Game Maker: Studio. Spillet er utviklet av en gjeng spilldesignere utdannet ved Sunnhordaland Folkehøgskule i tett samarbeid med Microsoft Norges Spill:Gnist, et friskt og flott initiativ til den norske spillbransjen. Les vårt intervju med 4Bit Games: Vestlandsk utvikler med galaktisk galskap.

Det er bare å opplyse om det med en gang, spillet inneholder verken online- eller enspillerdel, men er basert på lokal flerspiller for 2 til 4 spillere med et mål om å få til en intens og morsom spillopplevelse for vennegjengen i sofaen. Det betyr at du må ha minst en venn og to kontrollere for å spille spillet. For å få fullt utbytte anbefales tre venner og fire kontrollere.

ORBIT er i stor grad inspirert av Geometry Wars og dreier seg i hovedsak om å kontrollere romskip i en spillearena med gravitasjon fra ulike kilder. Den to-dimensjonale spillearenaen inneholder roterende planeter med varierende grad av gravitasjon. Romskipet man styrer inneholder energi som kan brukes til å komme seg unna planeter og skyte på motstandere. Denne energien bygger seg opp over tid og man bør ha en strategi for hvordan man bruker den. Det er alltid lurt å ha noe energi igjen for å få inn et skudd eller to på motstanderen. Men vær oppmerksom, hvis man bruker for mye av denne energien blir romskipet overopphetet og kan eksplodere.

 

Ikke undervurder kraften, tyngdekraften altså

Fysikken i spillet er programmert bra og det hele flyter godt. Bevegelsene til romskipene oppfører seg slik man forventer i et slikt miljø, man merker gravitasjonskreftene fra alle planetene man nærmer seg. De første rundene man spiller er det litt mye å holde styr på, det burde vært en enkel form for opplæring i hvordan spille og kanskje noe strategi. Veiledningen som er i spillet kunne vært interaktiv. Men man kommer raskt inn i de ulike modusene og kontrollerne sitter etterhvert slik de skal.

For å vinne i ORBIT må man tilpasse sin spillestil til dem man spiller mot. Man vinner ikke ved å bare unngå å krasje i planeter, man må også sikte seg inn og få sendt avgårde noen raketter for å ta knekken på motstanderne. Rakettene påvirkes selvsagt også av gravitasjon, så pass på, de kan like gjerne komme i retur og treffe deg selv.

Det finnes tre måter å starte spillet på; turnering (tournament), kaos (mayhem) og smie (forge). I alle typene kan man spille flere runder og oppgradere romskipene sine mellom hver runde. Det er om å gjøre å vinne flest runder. De ulike modusene er ødelegg (destroy), tilintetgjør (annihilate), erobre (conquer) og overlev (survive). I kaos blir man i tillegg utstyrt med ekstreme effekter eller evner, for å gjøre det hele litt mer kaos. Her kan man velge mellom tennis, knivkamp, rakettfest, søkende raketter og squash.

 

Oppgrader dine egenskaper

I smie setter man opp sitt eget solsystem og bestemmer størrelse, tyngdekraft, fart og hvilke modus man ønsker å spille. I tillegg til alt dette er det mulig å velge tilfeldige innstillinger hvis man bare vil hoppe rett i det. Spillarenaen er veldig lik uansett hvilke type spill og modus man velger. Det kunne ha vært noe større variasjon i hvordan disse er bygd opp, evt. gitt enda større frihet når man setter opp eget solsystem.

Hver enkelt spiller velger sitt eget skip med en spesfikk type egenskap; skjold, ballista rakett og teleportasjon. Disse gir noen ekstra fordeler med å f.eks. forsvare seg bedre med et styrbart skjold, skyte raketter som ikke er påvirket av gravitasjon eller teleportere seg kjapt unna kritiske situasjoner.

Mellom rundene er det mulig å oppgradere romskipet sitt på ett av fire områder; system, motor, ballista og kanon, opp til maksimalt tre nivåer. Dette for å gjøre skipet mindre påvirket av gravitasjon, alltid holde maksimal fart, få raskere raketter, tåle å bli truffet av egne raketter, osv.

 

Noe ensformig, men vakkert gjennomført

Grafikken er særdeles enkel, men fungerer bra i denne type spill. Den består stort sett av enkle streker, sirkler og pixler som romskipene, planetene og eksplosjonene er bygget opp av. Partikkeleffektene fra eksplosjonene er pene og vellaget. Det kan bli noe ensformig i lengden og utseendemessig savnes det noe mer, f.eks. mulighet for tilpasning av romskip med ulike teksturer.

Menyene og tekstene i spillet er på norsk som standard og som alltid når det gjelder norske tekster i spill er det ikke alltid helt innlysende hva de ulike begrepene betyr. Det anbefales å skru konsollen over på engelsk (det mangler dessverre språkinnstillinger i selve spillet, så konsollen må restartes).

Lydeffektene er greie nok, de passer til spillet. Men også her hadde en større variasjon vært bra. Bakgrunnsmusikken er bra og passer godt til den hektiske spillopplevelsen, dog kan den være noe repeterende. Spillet virker godt gjennomtestet og jeg har ikke opplevd noen store feil med spillet. Det oppstår av og til litt hakking i grafikken når bakgrunnsmusikken skifter til ny sang. Men ellers veldig godt gjennomført.

Spillet innholder ganske korte runder og er et enkelt spill å plukke opp når man vil ha det moro med venner, enten på vorspiel eller på en spillekveld med turneringer. Det krever likevel litt av spillerne og det blir mye morsommere hvis alle er på samme nivå.

Konklusjon

Morsom flerspiller hvis du har noen å spille med, som skjønner hva de holder på med og er på omtrent samme nivå. Enkel, men effektiv grafikk. Meget god fysikksimulering av gravitasjon. Anbefales hvis du har en stor sofa med plass til 3 venner som trenger god og intens underholdning før man går ut på byn. Partyspill, der altså.

Spillet er anmeldt på Xbox One og kommer i salg 30. september til Xbox One (kr 45,50) og Steam. Takk til 4Bit Games for anmelderkode.

Stjernedryss

Grafikk: Image 3,0 - Enkel, men godt gjennomført fysikksimulering av gravitasjon
Lyd: Image 2,5 - Ikke alt for engasjerende, blir fort repeterende
Spillbarhet: Image 4,5 - Partyspill, intenst og fengende!

Totalt: Image 3,5 - Vel gjennomført partyspill

Produktinformasjon

Spill: ORBIT
Produsent: 4Bit Games
Utgiver: 4Bit Games
Utgivelsesdato: Xbox One og Steam: 30.09.2015
Sjanger: Shooter
Aldersgrense: 3+
Linker: Offisiell hjemmeside, Xbox Store

Trailer

Om 4Bit Games

4Bit Games er en liten uavhengig utvikler, med studio rett utenfor Bergen. Vi henter inspirasjon fra klassiske arkadespill og kombinerer retroelementer med moderne design og ekstrem polering for å forsikre kvalitet.

For mer informasjon, besøk 4bitgames.com eller følg @4BitGames.