Vestlandsk utvikler med galaktisk galskap

Written by Kebabkongen on 06.05.2015


4Bit Games har sitt utspring fra spilldesign-linjen på Sunnhordaland folkehøgskule.

4Bit Games har annonsert at sitt første spill ORBIT kommer til Steam og Xbox One senere dette kvartalet. Som trippelvinner under dette årets Norwegian Game Awards, tar ORBIT den mest intense lokale flerspilleropplevelsen til et nytt, sinnsykt morsomt nivå.

En anmeldelse av spillet kommer når det nærmer seg utgivelse, men før det har vi tatt en prat med Simen Setrom, utvikler, spilldesigner og norsk PR-sjef, om hvordan det er å jobbe som spillutvikler i Norge og om arbeidet som ligger bak ORBIT.

Liten uavhengig spillutvikler

Hvordan oppstod 4Bit Games og hvordan er det å jobbe som en liten uavhengig spillutvikler på vestlandet? Finnes det offentlige støtteordninger for spillbransjen i Norge?

- 4Bit Games ble dannet av 4 spilldesignelever på Sunnhordland folkehøgskule. Vi hadde ingen tidligere erfaring med profesjonell spillmaking, men vi hadde en kul prototype med navn ORBIT vi tenkte vi kunne utvide til et produkt. Det finnes mange spennende støtteordninger på vestlandet. Vi har vært svært heldig, fordi vi har fått så mye støtte fra skolen. Skolen gir oss mat, kontor, et sted å bo og dopapir. Vi lever virkelig drømmen!

Dere har vunnet noen priser i Norwegian Game Awards og på the Gathering. Hva konkret har det betydd for hvordan dere jobber, ikke minst mot den internasjonale spillindustrien og få publisert spillet sitt på store plattformer?

- Dette har jo såklart gjort oss mer sikre på at produktet vårt er morro å spille, men har også gitt oss en liten slant penger. Derfor har vi også hatt anledning til å kjøpe inn utstyr slik at produksjonen blir lettere! Det kan være en utfordring å nå ut til de største internasjonale aktørene, her også har vi vært veldig heldige. Vi tror det har blir mye enklere for oss å komme i kontakt med spillindustrien fordi vi har vunnet priser og deltatt på mange spill-relaterte arrangementer. Trikset er nok bare å møte opp på så mye som mulig, for å bli kjendt med så mange mennesker som mulig.


4Bit Games og ORBIT har allerede vunnet flere priser.

Samarbeid med Microsofts ID@Xbox og Spill:Gnist

Hvorfor falt valget på Xbox One og Steam, og hvordan har det vært å jobbe med Microsofts ID@Xbox?

- Steam var fra starten et mål for oss, fordi vi så på Steam som platformen vi lettest kunne komme på. Vi liker Xbox One fordi vi syntes det er en fantastisk konsoll, og fordi vi har et tett samarbeid med Spill:Gnist, Microsoft Norge sitt spennende indie-initiativ. Microsofts ID@Xbox har vært helt fantastisk å jobbe med. Man får masse teknisk støtte, og ellers hjelp med å lansere produktet sitt. I tillegg har de gode råd når det kommer til markedsføring, og hjelper oss med distribusjonsplaner.

Har dere støtt på utfordringer, hindringer eller spesielle krav som har vært vanskelig å implementere på Xbox One? Hvordan har dere fått testet og kvalitetsikret spillet?

- ORBIT er laget med en spillmotor ved navn Game Maker: Studio, som gjør ting betraktelig mer behagelig for oss. Samtidig er vi ett av de første Game Maker spillene som kommer til Xbox One, så det har vært noen interessante utfordringer underveis! Endel av kvalitetssikringen er gjort internt. Samtidig har vi en lukket beta hvor vi får feedback på spillet.

Har dere noen tips til hvordan starte opp med spillutvikling? Hva begynner man med? Idé, design, programmering?

- Vi tror den beste måten å starte på er å lage prosjekter på fritiden. Om man gjør det finner man fort ut om spillutvikling er noe for seg, og ikke minst om man har det som trengs for å produsere ett polert produkt. I dagens spillindustri er det nesten påkrevd at man er dyktig i flere disipliner, så det er en god idé å starte med idéutvikling, design og programmering på egenhånd. Samtidig er spillmotorer som Game Maker og Unity billige og raske alternativer slik at man får satt igang med et prosjekt uten å drukne i tekniske utfordringer.


- ORBIT er i stor grad inspirert av ekte fysikk.

Inspirasjon, fysikk og flerspiller

Hvilke inspirasjonskilder har dere brukt under utviklingen av ORBIT?

- ORBIT er i stor grad inspirert av ekte fysikk. Andre store inspirasjoner for oss er Geometry wars og liknende arkadespill. Vi ønsket å destillere det som gjør arkedespill morsomme, samt introdusere nytt gameplay. Det viser seg i ettertid at det finnes et spill med navn "Spacewar!" som kom i 1962, men liknende idéer som oss! Interessant å se at vi uavhengig kom frem til mange av de samme idéene som de første spillmakerne.

Det visuelt vakre kontra det enkle og responsive er ofte tema når grafikk og ytelse diskuteres i spill, hva har dere lagt vekt på i ORBIT og hvorfor?

- Den visuelle stilen i ORBIT er på mange måter en blanding av de to måtene å tenke på. Vår artist er nok mere fan av det vakre, og våre spilldesignere det enkle og responsive. Dette har ført til at spillet er vakkert når det er mulig, og enkelt hvor det er nødvendig. Den naturlige løsningen på dette problemet for oss, er å utheve interaktive elementer med enkel grafikk, samtidig som vi pynter på tingene rundt med en mere kompleks og nyansert stil.

Xbox One har foreløpig få spill med lokal flerspiller, hvor viktig var det for dere å inkludere dette?

- ORBIT er designet med lokal flerspiller fra bunnen av, faktisk er det ingen online eller singleplayer. Alle elementene i spillet er med for å bygge opp en partystemning hvor alle kan delta. Spillet er enkelt og morro for alle, men det er definitivt mye å lære dersom man setter seg skikkelig inn i ORBIT.


- Vi liker Xbox One fordi vi syntes det er en fantastisk konsoll, og fordi vi har et tett samarbeid med Spill:Gnist, Microsoft Norge sitt spennende indie-initiativ.

På Xbox spiller ofte prestasjoner (achievements) en sentral rolle og kan gi det lille ekstra som gjør at spillopplevelsen varer lenger. Hvordan kom dere frem til hvilke prestasjoner dere ville ha med i spillet. Hvor vanskelig og tidkrevende er det å oppnå 1000 gamerscore i ORBIT?

- Det var en utfordring å finne achievements som passet lokal flerspiller, men vi kom frem til noen virkelig spennende scenarier! Det er ikke noen enorm utfording å hove inn litt poeng, for vi har mange utfordringer som oppmuntrer til å utforske de mange spillmodusene våre. Samtidig vil nok 1000 gamerscore i spillet være for de ekstra dedikerte fansene av ORBIT.

Hvilke nye prosjekter er på gang etter ORBIT er lansert og hvordan ser fremtiden til 4Bit Games ut? Kan man tjene penger på å utvikle spill i Norge?

- Vi har mange spennende prosjekter liggende på lur, men ingenting vi kan snakke om nå desverre. Det blir veldig spennende å se hvordan fremtiden til 4Bit Games kommer til å se ut. Det er en utfordring å tjene penger på spill i Norge, men vi i 4Bit elsker spill så vi kommer til å gjøre vårt aller beste.


Om ORBIT
Manøvrer skipet ditt mellom planeter i syke hastigheter og ta gravitasjon med i beregning for å knuse rivalene dine med et episk romskip-arsenal i denne spennende twin-stick brawleren. Benytt deg av teleportering, raketter og flere andre våpen og egenskaper for å slå fienden, samtidig som du oppgraderer skipet i takt med galskapen på skjermen! Med 9 forskjellige groovy spillmoduser og tilfeldig genererte scenarioer, fanger ORBIT spillerne i en avhengighetsskapende virvel av gravitasjon, forræderi og vennskap som rives i bittesmå biter. Du kan kjempe i en stor samling moduser som inkluderer "Capture", eller den selvforklarende "Kill" modusen. Om du leter etter en ekstra utfording, kan du i "Survive" modusen smette unna enorme mengder asteroider samtidig som du frantisk forsøker å knuse vennene dine. Klar for å utforske din bane? Skap det ultimate romskipet ved å benytte deg av et stort "tech-tree" med utallige oppgraderinger.

ORBIT kommer snart ut på Steam og Xbox One med sine intense korte runder, episke lange eventyr og spennende moduser.

Features
- Crazy lokal flerspiller for 2-4 spillere
- 9 spillmoduser: Capture, Kill, Survive, Mayhem og MER!
- Tilfeldige genererte kart for en fersk opplevelse hver gang
- Design og skap dine egene moduser og kart med "Forge"
- "Level-up" system med mangfoldige oppgraderinger
- Super intense partikkeleffekter og grafikk
- Et heseblesende intenst soundtrack av Wierz

 

 

Om 4Bit Games
4Bit Games er en liten uavhengig utvikler, med studio rett utenfor Bergen. De henter inspirasjon fra klassiske arkadespill og kombinerer retroelementer med moderne design og ekstrem polering for å forsikre kvalitet. For mere informasjon, besøk http://4bitgames.com/ eller følg @4BitGames.