The Golf Club

Written by Kebabkongen on 19.08.2014

The Golf Club er et golfsimuleringsspill laget med spillmotoren Unity og utgitt av HB Studios til Xbox One, Playstation 4 og Steam. Tanken bak spillet er å skape en enkel, sosial og tilpasset golfopplevelse med høy kvalitet og korte lastetider. Ved å ta i bruk de nye sosiale nettverkstjenestene på de nye konsollene, samt ved å tilby et kraftfult redigeringsverktøy for å lage egne baner håper utvikleren å bygge opp et aktivt miljø rundt spillet.

 

Det enkle er ofte det beste

Å gjøre det enkelt har utvikleren fått til. Det første som møter deg i hovedmenyen er "Tee-off", en knapp som kaster deg rett ut på banen for å spille dagens tilfeldige runde eller hull. Dette valget har jeg brukt mye, rett og slett fordi det gir mest spilletid med minst mulig styr.

Kontrollen av golfspillingen er også enkel, man bruker høyre eller venstre stikke for å svinge køllen med den kraften man ønsker. Hvis innstillingen for automatisk valg av kølle er slått på, er dette stort sett det eneste man trenger å gjøre for hvert slag. Iallfall på de enkleste banene. Automatisk valg av kølle tar bare avstand og underlag i betrakning, mens vind, høydeforskjell og evt. hindringer må man ta hensyn til selv. Det er derfor selvsagt mulig å endre kølle, velge slagtype (normal, pitch, punch og chip), samt stille inn loft og draw eller fade, før man slår ballen. På de litt mer kompliserte hullene er det absolutt en fordel å sette dette opp, men igjen er spillet så enkelt at man fint kan ha det moro uten at det blir alt for avansert.

I og med at dette er et fullblods simuleringsspill finnes det ingen hjelpemidler eller modifikasjoner, som gjerne finnes i andre golfspill. Det er dermed ikke mulig å påvirke ballen etter den er slått, det finnes ingen superkøller eller andre magiske triks som lurer ballen i hullet. Ikke er det savnet heller, ikke for et spill som tar simulering dønn seriøst. Utvikleren har også uttalt at de ikke kommer til å legge til attributter som øker ferdighetene til spilleren, som ekstra kraft, osv. Dog ser de på muligheten til å legge til en spillemodus der man kan velge køllelengde, men runder spilt i en slik modus vil ikke telle på topplister og resultatbasert statistikk. Den eneste modifikasjonen man kan gjøre er å velge blant et par karakterer og fargene på klærne. Helt i orden for et simuleringsspill av denne typen.

 

 

Som i de fleste andre golfspill er det en funksjon for å forhåndsvise slaget. Denne synes jeg er i for enkleste laget og det er ikke mulighet til å endre kølle eller ballbanen med draw eller fade mens denne funksjonen er aktivt. Det gjør at det gjerne blir litt mye trykking frem og tilbake mellom forhåndsvisning og utslag. Ballen oppfører seg ganske naturlig i de fleste situasjoner og på de fleste underlag, og den går heldigvis ganske greit gjennom busker og løv på trær om man skulle være å uheldig (les: udyktig) å slå ballen dit hvor den helst ikke skal være.

Automatisk tildeling av kølle fungerer som regel, men jeg har opplevd at den av og til bommer på pitchslag inn mot greenen og gjerne vil slå ballen over greenen og 30 meter ut i skogen på andre siden. Dog oppdager man dette lett med forhåndsvisningen, så det er ikke noe stort problem. Putting er enklere å få til enn i en del andre golfspill jeg har prøvd og det er positivt, ingen ønsker å bruke for mange slag på greenen. Det er lett å se hvilken vei greenen heller slik at man kan få justert siktet korrekt. Det føles også enklere å bruke stikke til putting enn å trykke på A to-tre ganger basert på reaksjonsevne slik det er i en del andre spill.

 

 

Den som venter på noe godt...

Et av de uttalte målene til HB Studios har vært å gjøre lastetidene minimale til neglisjerbare. Å vente på at et lasteikon har snurret seg ferdig er ulidelig kjedelig for oss spillere, spesielt i spill av denne typen hvor det er mange avbrekk for å komme videre. Her har andre utviklere mye å lære av HB Studios. Rask tilgang til alt ligger i bunn for design av spillet. Straks man kommer til hovedmenyen, er det knapt noen lastetider å snakke om. Det lengste jeg har ventet er knappe 5 sekunder de gangene jeg har valgt å spille en bane om igjen. Kontroll av spillet og navigasjon i menyene oppleves kjapt og sømløst.

Det er ikke all verdens stort utvalg av offisielle baner i spillet ved lansering, men de banene som er inkludert er nydelig laget og er av høy kvalitet. Omgivelsene til banene varierer fra furuskog og alpelandskap til ørken og åpne landskap. Her vil det selvsagt komme flere baner etterhvert og skulle man bli lei de offisielle banene er det bare å lage egne.

 

 

Redigeringsverktøyet er omfattende og det tar noen timer å sette seg inn i menyer og alle mulighetene det gir. Men også her har HB Studios gjort en god jobb. De har slått seg sammen med tidligere verdens beste rankede golfer Greg Norman og hans firma som driver med banedesign. "The Golf Club's Greg Norman Course Designer" som det så fint heter, gir spillerne mulighet til å bygge ubegrenset antall baner som kan deles og spilles med venner online.

Nye baner genereres på få sekunder etter man har valgt tema, terreng, antall hull og vanskelighetsgrad. Man kan så velge blant ti-talls verktøy for å redigere hullene og naturen videre ved å grave bunkere, sette ut hindre og andre objekter man vil ha rundt banen. Temaene er "Rural", "Alpine", "Autumn", "Dessert" og "Links" og alle skaper sine egne unike omgivelser og stemning for banen man har planer om å bygge. Selv om omgivelsene kan virke litt enkle og repeterende er det nydelig grafikk med flotte detaljer og innbydende baner.

Det er mulig å søke opp nye baner som venner og andre spillere har laget. Det er gode filtreringsmuligheter og det er mulig å gi banene man har spilt karakterer, slik at det er lett å finne de virkelig gode brukergenererte banene. Det er opprettet eget nettsted med forum og opplæringsvideoer for alt fra hvordan ta de ulike slagene, kjenne banen og forholdene til oppsett av turneringer og redigering av baner. Det anbefales absolutt å ta en titt på disse kvalitetsvideoene, enten man ønsker å bygge en bane selv eller blir bedre i golf.

 

 

Golf er en sosial sport

Som i virkelig golf, finnes flere måter å spille på. Enten den tidligere nevnte "Tee-Off" modusen eller man kan søke opp og spille en valgt bane (enten 9 eller 18 hull), en turne (flere baner) eller turneringspill. Man kan også velge hvilken poengberegning som skal brukes, enten slagspill, matchspill eller lagspill. Det er mulig å invitere maks tre venner til en online match. Man vil da se hverandres baller og ballbaner samtidig som man spiller selv. Hvis man spiller alene kan man velge å bli matchet opp med tilfeldige eller venner og få sett hvordan de har spilt samme hull og baner.

Det er mulig å opprette konkurranser som man publiserer. Disse kan bestå av en eller flere arrangement, der det er mulig å stille inn vinnerkrav, poengberegning og tidsbegrensning. Konkurransene kan man søke opp og spille så mye man vil.

Det finnes selvsagt statistikk i spillet og det er mange resultatlister man kan bla seg gjennom, både for hull, baner, konkurranser og turneringer. Det er en ganske omfattende statistikk med historikk i form av grafer over tid som viser fremgang (evt. tilbakegang) og hvordan man har gjort det i forhold til antall slag (par, birdies, eagles, osv) og hvor nøyaktig puttene har vært fra ulike avstander.

 

 

Lydmessig har ikke golfspill all verden å by på, ei heller The Golf Club. De vanlige lydeffektene på utslag med ulike køller og på ulikt underlag virker naturlige, dog er lyden når ballen lander ganske lik uansett om den havner på fairwayen eller i roughen. Kanskje litt kjedelig, så da er det forfriskende å høre et skikkelig plask når ballen treffer vannhindre (helt utilsiktet selvsagt). Ellers er det "vanlige" naturlyder som passer godt inn på de ulike stedene som banene er lagt, enten det er fugler, vind eller vann.

Det er et kommentatorspor i spillet, en relativt lavmælt fyr med tørr humor som ganske fort begynner å gjenta seg selv. Men kvaliteten er veldig bra, så man kan lett tro at vedkommende sitter i stuen og kommenterer sammen med deg. Utvikleren har lovet at spillet skal oppdateres jevnlig med nye stemmer, så da kan man håpe det kommer noen nye og forfriskende vitser etterhvert.

 

Det skal liksom aldri være helt problemfritt

Jeg har opplevd en del spraking og klikking med lyden når jeg foretar menyvalg, men det er ikke noe problem når jeg er på banen og spiller golf, så det er bare et lite irritasjonsmoment og utgjør ikke noe stort minus for spillet som sådan.

Det som er verre er den betydelig grafiske hakkingen som oppstår i spillet, spesielt når ballen er i luften. Det ser ikke ut som om frameraten går ned, det er mer at ballen hakker avgårde og objekter i distansen hopper inn og ut. Jeg prøvde å skru oppløsningen ned fra 1080p til 720p (som er spillets native oppløsning på Xbox One) og sette på vertical sync i spillet, men det hjalp dessverre ikke. Jeg er nødt å trekke i karakteren for grafikk, for dette er et såpass irriterende å se på og selv om det ikke påvirker selve golfsimuleringen er det skuffende at utvikleren ikke får til en bedre opplevelse på en "next-gen" konsoll som Xbox One.

Oppdatering: Etter å ha oppdatert og kjørt hard reset, samt slettet cachen på Xbox One på lanseringsdagen, har hakkingen tilnærmet forsvunnet. Det er fortsatt noe hakking når man ser overflygingen av hullene, men dette er betydelig mindre enn det som ble opplevd de første dagene denne anmeldelsen ble skrevet. Karakterene er justert og konklusjonen er endret som følge av denne forbedringen.

 

Konklusjon

Den gode simuleringen, den omfattende sosiale integrasjonen og ikke minst det avanserte baneverktøyet gir et godt grunnlag for en god karakter. Bare på grunn av den sosiale delen vil jeg anbefale det til alle som synes det er artig å spille golf sammen med andre, enten online eller for å prøve å slå hverandres rekorder. Det gjenstår litt på både grafikk og lyd for å komme helt til topps.

The next generation of golf video games, vi er på god vei, men tja, vi er ikke helt der enda.

The Golf Club er testet på Xbox One og er i salg fra 19. august i Xbox Store til $34.99. Flerspiller er ikke testet.

 

Stjernedryss

Grafikk: Image 4,0 - Nydelige baner og flotte omgivelser, dog en del repetisjon av helt like trær, osv.
Lyd: Image 3,0 - Helt greit, men trenger flere kommentatorer
Spillbarhet: Image 4,5 - Golfsimuleringen fungerer utmerket og det føles ekte

Totalt: Image 4,0 - Herlig simulering, flott grafikk, bra sosiale funksjoner og baneverktøy

 

Produktinformasjon

Spill: The Golf Club
Produsent: HB Studios
Utgiver: HB Studios
Utgivelsesdato: 19.08.2014
Sjanger: Sport, simulering
Aldersgrense: Alle aldre
Linker: Offisiell hjemmeside, Xbox Store

 

Trailer

 

The Golf Club's Course Designer