Ghostbusters: Sanctum of Slime

Written by Kebabkongen on 24.03.2011

"Hvis det er noe rart i nabolaget ditt, hvem ringer du da? Hvis det skjer noe merkelig og det ikke ser bra ut, hvem ringer du da? Hvis du ser ting som går gjennom hodet ditt, hvem ringer du da? En usynlig mann sover i sengen din, hvem ringer du da? Hvis du er helt alene, ta opp telefonen og ring...  GHOSTBUSTERS!"

— Eller i tilfelle du spiller Ghostbusters: Sanctum of Slime, ring Ghostbusters Rookies!

 

Det er amatørene sin tur til å rydde opp

Det originale Ghostbusters teamet klarer ikke å ta unna alle henvendelsene, de er rett og slett for slitne etter alle spøkelsesjaktene og kaoset som råder i New York City. Hva er vel da mer naturlig enn at et lag med nybegynnere tar deres plass? Dette er starten på Ghostbusters: Sanctum of Slime. Du blir medlem på et lag med fire "rookies" som skal gjøre deres beste for ta knekken på den økende strømmen av skumle og plagsomme spøkelser, i tillegg til å ikke sette de ekte Ghostbusters i et alt for dårlig lys mens jakten pågår.

Fans av Ghostbusters vil kjenne seg igjen i franchisen. Det er selvsagt referanser til de originale medlemmene, den etterhvert så velkjente bilen til Ghostbusters Ecto-1, samt kjente "landemerker" fra filmene, som blant annet Sedgewick Hotel.

Allan, Bridget, Gabriel og Samuel, som medlemmene i den nye gjengen heter, begir seg ut på en spøkelsesjakt som starter med en gjennomsøkning av hotellet, via det skremmende galehuset og ned i den ekle kloakken, før vi får være med på en heftig kjøretur i Ecto-1 med en haug av flygende spøkelser på slep gjennom New York.

Rammen for spillet og rundt selve spøkelsesjakten er en historie som blir fortalt ved hjelp av tegneserier som cutscenes, et spennende og innovativt konsept som fungerer relativt bra uten å være alt for avansert og skape for mye støy.

 

Ghostbusters: Sanctum of Slime Trailer - Xbox 360

 

Simpelt, enkelt og til dels kjedelig

Det er ingen vanskelighetsgrader og spillet er relativt simpelt. Hvis man blir tatt av et spøkelse blir man liggende på bakken til en av de andre i teamet kommer til unnsetning. Det betyr også at man selv må hjelpe teammedlemmer som ligger på bakken. Hvis alle blir tatt ut er det game over, men ingen fare, det er haugevis av checkpoints og man starter som regel i det samme rommet igjen. Bruker man våpnene riktig er det ingen stor utfordring å komme seg gjennom uten å dø alt for mange ganger.

Det burde ha vært noen oppgaver eller gåter underveis, nå er eneste utfordringen å velge riktig våpen og det blir litt for enkelt. Med noen ekstra hjernetrimmere hadde spillet kommet seg betraktelig på opplevelse- og mestringsskalaen. Det står i kontrolloversikten at man skal bruke A for å bruke ting, men det er ingenting å bruke, bortsett fra å trykke OK i en del dialogbokser. Det virker nesten som om utviklerne glemte den delen av spillet. Disse manglene trekker en del ned, og gjør at spillet ikke er verdt 800 MSP.

Den eneste ekstra "oppgaven" i spillet er å samle Stay Puft-dukker som befinner seg i diverse skap, bak møbler og oppi potteplanter. Det er ingen utfordring med å finne disse dukkene hvis man tar seg bryet med å ødelegge alt inventar på sin vei, altså rett og slett litt for kjedelig. Gjøres bare hvis man ønsker achievementen for å samle alle sammen.

På slutten av hvert brett møter man en større boss med en haug medhjelpere som krever større motstand og tar litt lenger tid å ta knekken på, men disse er også relativt enkle. Så lenge man bruker riktig våpen, er det ingen utfordring. Bruker man Circle Strafing i tillegg er man sikret seier på første forsøk.

 

 

Ikke alltid gjenbruk er bra

Kontrollsystemet er veldig enkelt, man styrer karakteren med venstre stikke og bestemmer retningen på "skytingen" med høyre stikke. Våpen velges med knappene X, Y og B som praktisk nok har farger som stemmer overens med fargene på fiendene man møter. Kameraet er helt låst og følger spilleren, noe som i begynnelsen kan føles litt begrensende for oss som liker å utforske, men det hindrer ikke spillfølelsen nevneverdig da fokuset alltid er der kampene skjer.

Selv om de ulike brettene er ulike, ser man tydelig og tildels mye gjenbruk av elementer i de ulike rommene man går gjennom. Dette fører til at spillingen blir veldig ensidig og nok en gang dessverre ganske kjedelig. Det er et god stemning i lydbildet, men også det er ganske repeterende og veldig likt på brettene, enten man er inne i et hotell eller nede i kloakken.

I kampsekvensene er grafikken flott og lydene bra, og det virker som om det er lagt en del jobb i å få disse detaljene på plass. Men gjenbruket i resten av spillet står ikke i stil og trekker det hele litt for langt ned.

 

---------

 

Spill sammen med andre og ha det morsomt

Coop og multiplayer er morsomt og kanskje det som trekker spillet en del opp igjen. Mens enspillerdelen følger teamet gjennom 11 brett, spiller man i multiplayer et og et brett sammen med opptil 3 andre spillere. I motsetning til AI'en i enspillerdelen, som har en tendens til å stjele en del poeng, samt å være helt på bærtur enkelte ganger, er det å spille på lag med andre ganske morsomt. Det krever ikke all verdens samarbeid, men man må tilpasse våpen i forhold til hverandre og selvsagt gjenopplive skadede medspillere. Brettene er relativt små og en omgang er ferdig på ca. 5-10 minutter, akkurat passe med action.

Siden spillet er såpass enkelt både i vanskelighetsgrad og som konsept og i tillegg har en tegneseriefølelse over seg, virker det noen ganger nesten som et rent barnespill. Dette forsterkes av at det er total mangel på oppgaver og utfordringer utover det å velge riktig våpen. Spillet er lite utfordrende i forhold til motstanderne og havner midt mellom enkelheten i et barnespill og forsøket på et spennende arkadespill. Dermed er det litt vanskelig å plassere det og tildele en skikkelig god karakter, selv om multiplayer heldigvis trekker opp totalopplevelsen.

 

 

Oppsummering

Veldig enkel styring og kamerakontroll, som passer ganske godt i denne typen spill. Spillet har ikke dårlig grafikk og lydeffekter, men det mangler en del for å nå høyt opp. Når det er sagt kan nok spillet skape den rette stemningen blant ekte Ghostbusters-fans, men bare hvis de tar til takke med å spille på et amatørlag og ikke som en ekte Ghostbusters. Forventningene er nok høyere enn spillet klarer å levere og anbefales bare hvis du får tre andre venner til å spille det sammen med deg. Høydepunktet i spillet er Ray Parkers gode gamle kjenningsmelodi i menyen.

Ghostbusters: Sanctum of Slime kan lastes ned fra Xbox LIVE Marketplace til 800 MS Points.

 

Stjernedryss

Grafikk: Image 3,5 - Litt for kjedelige omgivelser, men flotte kampeffekter
Lyd: Image 2,5 - Mange repeterende lyder, dog god steming enkelte steder
Spillbarhet: Image 2,5 - Veldig enkelt konsept, på grensen til et rent barnespill

Totalt: Image 3,0 - For enkelt, både i vanskeligshetsgrad og konseptuelt

 

Produktinformasjon

Spill: Ghostbusters: Sanctum of Slime (Xbox LIVE Arcade)
Produsent: Behaviour
Utgiver: Atari
Utgivelsesdato: 23.03.2011
Sjanger: Handling og opplevelse, Skyting
Aldersgrense: 12+
Linker: Offisiell hjemmeside, Xbox LIVE Marketplace