Viva Piñata

Written by Kebabkongen on 16.02.2007

ImageEr du lei "seriøse", realistiske og avanserte spill med sniking, skyting, dreping, bilkjøring, krasjing, snurring, triksing og ikke minst heftige kamper i langdryge og slitsomme flerspillersesjoner? Ikke det? Hmm. Ok. Uansett, Viva Piñata er et spill for sofakroken, avslappende og ikke noe stress. Et barnespill sier kanskje noen, men funker det for voksne?

Ja, så definitivt. Her får man flott grafikk, humor og mange artige småoppgaver som alle kan løse. Man blir ganske avhengig i starten, og det er en god del ting å sette seg inn i og mange deloppgaver man må gjøre samtidig. Det er vanskelig å legge fra seg etter bare en time, det blir fort 5-6 timer når man først er i gang.

Din helt egen hage

Man lager sin egen hage og tiltrekker seg nye piñataer basert på hva man har oppnådd så langt, så det er ingen "korrekt" vei gjennom spillet. Vil man bare holde på med en viss type piñataer, så kan man gjøre det. Vil man ha halvparten av hagen med gress og resten vann, er det også helt greit. Her lager man virkelig noe eget som man føler seg ansvarlig for.

Når man spiller spillet for første gang skjer det vel mye i starten som man ikke helt forstår og man ender opp med å bare klikke bort alle meldingene for å prøve å få kontroll. Et annet minus eller en utfordring er vel ganske mer riktig å kalle det, er at hagen konstant er for liten. Man vil jo bygge, plante, dyrke, tiltrekke, utvide, ja, mer, mer, mer! Men den gang ei, det er bare plass til et visst antall med ting i hagen. Og alt teller med, selv en liten mark og smørblomst.

Hagen utvides bare to ganger (på nivå 11 og 21) og den meldingen man får oftest i spillet er at nå er det for mye i hagen så du kan ikke gjøre noe mer før du har ryddet opp. Nå er det ganske enkelt å rydde opp fordi du har en spade som kan brukes til alt fra å rydde unna trær og planter til å slå ihjel piñataer og slemminger som ødelegger for deg. Dog anbefales det å selge piñataer istedenfor å ta livet av dem. Da får man en slump penger og sjansen for at de kommer tilbake senere er større.

Et døgn i Viva Piñata er ca. 10 min i det virkelige liv. Og selv om det i starten er ganske rolig om natten der de fleste piñataen sover trygt i sine boliger, vil man etterhvert få mer å gjøre på da også. Det er nemlig om natten det gjerne skjer litt skumle ting, så det er bare å passe på at ingen starter slåsskamper eller at noen slemminger kommer og spiser opp piñataene dine.

Inntjening

Og her må man gjøre ting riktig hvis det skal bli noe futt i hagen og piñataene som bor der. Planter du blomster og planter tidlig på morgenen, gir dem en god dose med gjødsel og samtidig har hyret inn en vanneling (en hjelper med vannkanne) kan man se frem til god avkastning når dagen går mot slutten.
ImageFor det er viktig med penger, eller sjokolademynter som valutaen er på Piñata Island. Det finnes nemlig mange varer og tjenester man kan kjøpe for disse myntene. Alt fra de minste frøene til store bygninger fås kjøpt av ulike kjøpmenn i landsbyen. Tjenestene som er tilgjengelig er blant annet jeger som finner piñataer til deg, en trollmann som tryller frem nye ting man trenger for å fullføre en del av oppgavene og selvsagt byggmesteren som bygger alle husene du trenger for piñataene dine.

Full kontroll

Det er to måter å styre spillet på, en enkel for de aller minste og en litt mer avansert for de som klarer å bla seg frem og tilbake i menyer, samt bruke den analoge styrespaken. Spillet er fullstendig på norsk i både tekster og tale. Det er også mulig å spille den engelske versjonen hvis man skifter "locale" på Xboxen sin. Noen vil sikkert foretrekke dette, da alle utmerkelser og websider henviser til de engelske navnene i spillet. Men den norske oversettelsen er godt gjennomført og et flott tiltak for de minste, dog blir det noen steder til dels kunstig og rart når man er vant til engelske spill.

Varighet

Det er god driv i spillet. Det kommer stadig nye piñataer på besøk som man prøver å få til å bli boende. Det er rundt 60 av dem i alle størrelser fra mark til elefant, og alle har sine egne humoristiske måter å oppføre seg på i forskjellige situasjoner. Men selv om det kommer nye arter er oppgavene de samme; få dem til å flørte, bygge hus og skaffe mange nok av hver type for å bli premiert. Og slik holder man på, gang på gang. Heldigvis er det lagt inn noen ekstra oppgaver, som kloning av ulike arter, bruke visse ting for å få utført noe spesielt og en del hemmelige oppgaver. Disse oppgavene kunne det godt ha vært flere av.

Når man har tatt alle utmerkelsene (som man kan klare etter 50 timers spilletid) er det ikke så spennende å drive på mer. Nå gjelder ikke det bare dette spillet, men det er da man gjerne bruker mer tid på flerspillerdelen. Og her har ikke Viva Piñata noe å stille opp med. Nå kan man bare sende piñataer og penger til hverandre. Det hadde vært moro med coop eller en eller form for konkurranse med Xbox Live venner. Det er rykter om at noe slikt skal komme, men foreløpig er dette fraværende. Større hage og andre omgivelser står selvsagt også på ønskelisten.

Ingen skyting og dreping

At et spill ikke innvolverer skytevåpen, blod og lettkledde damer er ikke ensbetydende med at det bare er for barn. Og selv om det mangler Blood and Gore, Intense Violence, Sexual Themes, Strong Language og Use of Drugs på ratingen, er det ingen grunn til å hoppe over den spillopplevelsen som Viva Piñata faktisk gir.

Stjernedryss

 

Grafikk: Image 3,5 - Flotte farger og mange nydelige animasjoner.
Lyd: Image 3,5 - Norsk tale. Humor er gjennomgående.
Spillbarhet: Image 4,0 - Bra lengde og muligheter på spillet. Grei nok kontroll.
Flerspiller: Image 1,0 - Foreløpig begrenset til å sende penger og piñataer til hverandre.

Totalt: Image 3,5 - Herlig med sånne spill mellom all volden.
Produktinformasjon


Image

Spill: Viva Piñata (Xbox 360)
Produsent: Rare Ltd.
Utgiver: Microsoft Game Studios
Utgivelsesdato: 01.12.2006
Sjanger: Simulator
Aldersgrense: 3+
Linker: Offisiell hjemmeside, Xbox.com, Piñata Island Wiki