Pure Pool

Written by Kebabkongen on 14.11.2014

Pure Pool er et biljardspill utviklet av VooFoo Studios i samarbeid med Ripstone Games. Spillet kom ut på PS4 og PC i sommer, og har nå funnet veien til Xbox One via ID@Xbox-programmet.

Spillet inneholder standard-grenene innenfor biljard inkludert 8-ball pool, 9-ball pool, killer, et par små utfordringspill, samt en egen modus kalt Accumulator. I karrièredelen av spillet loves man over 40 timer med biljard med stigende vanskelighetsgrad. VooFoo er kjent for høy realisme i spillene sine og sier selv at de har brukt mye tid på å utnytte hardwaren skikkelig for å få til best mulig simulering av fysikken som er involvert og ikke minst få det grafiske så reellt som mulig.

Så leverer spillet og holder utvikleren det de lover?

 

 

Høy realisme

Med de enkle rammene tross alt et biljardspill gir, så er dette det beste jeg har spilt. Visuelt er det enkel grafikk, men til gjengjeld er den nydelig. Omgivelsene gir godfølelsen av å være på pub og ta et slag. Men spesielt det visuelle for det som er viktig i et biljardspill; bordet og ballene, kan ikke få noe annet enn toppkarakter. Nydelige detaljer i bordduken, skyggene på og rundt bordet og ikke minst gjenskinnet i de meget godt polerte ballene i HD-oppløsning er helt perfekt. Og det hele flyter mykt uten tegn til hakking eller redusering av bildefrekvensen. Det er imponerende, selv om forventningene bør være høye til et såpass enkelt spill på denne generasjonen konsoller.

Med så imponerende visuelle inntrykk, burde det kanskje være å trekke noe på fysikksimuleringen, men den gang ei. Der grafikken glimrer, skinner simuleringen enda mer. Jeg har til gode å se en ball gjøre noe uforståelig etter den er slått. Alt virker veldig naturlig og det er akkurat som om man spiller på et ekte bord. Ikke minst de tilfellene der ballene spretter ut igjen fra hjørner og opp igjen fra hull fordi man har feilet og brukt for mye kraft er imponerende å oppleve, spesielt når det er motstanderen som gjør det. Når man så i tillegg legger på bak-spinn og skrur ballen dit man ønsker og den oppfører seg akkurat som forventet finner jeg faktisk ingenting å trekke for.

 

 

Lydsporet består av bakgrunnsmusikk og stemningslyder som gir inntrykk av at man er på en litt finere bar. Dette gir verken noe fra eller til og betyr lite for spillet som sådan. Lydeffektene under spillets gang er naturlige og er helt i synk med de flotte opplevelsene på skjermen, men de imponerer ikke noe ekstra utover det. Det er jo også relativt begrenset hva man forventer av lyden i et biljardspill.

 

Mange køer, lite venting

Det er mulig å velge ulike farger og motiver på bordet, men dette er naturlig nok bare visuelt og har ingen betydning for spillets gang. Det kom kanskje hadde vært mer inspirerende etterhvert som man steg i gradene, var å få spille i andre lokaler enn en bar, f. eks. i en turneringshall med tilskuere, osv. Det man dog får etterhvert som man oppnår mer XP er nye køer (14 totalt). Disse gir ganske små endringer i egenskapene til køen slik som kraft og balanse, men på amatørnivå oppleves ikke dette som noe spesielt stor fordel.

Når man starter spillet første gang kommer man inn i et kort opplæringsparti som gjør det veldig enkelt å komme i gang. Etter dette er det ingen venting på innlasting i spillet og i hovedmenyen er man i en slags treningsmodus der man kan øve ved å spille mot seg selv.

 

 

Enspillerkampanjen er lagt opp som en serie av turneringer i ulike divisjoner som starter med amatør, går videre til pro og ender opp i master-ligaen. En turnering inneholder minst fire partier og en divisjon inneholder minimum fem turneringer. For hvert parti man spiller kan man oppnå 3 stjerner basert på oppgaver som løses. Det kreves videre et visst antall stjerner for å starte på en ny turnering og siden en del av oppgavene kan være noe vanskelige, ender man ofte opp med å spille mer enn 4 partier per turnering for å komme videre.

 

Bonus for ekstraoppgaver

Oppgavene i kampene er noe repetitive, men de gjør at kampene blir varierte og man får et par ekstra elementer å tenke på enn bare å vinne kampen. De består blant annet i å vinne partiet, å vinne uten å gjøre noen feilstøt, å vinne med et antall av motstanderens baller igjen på bordet, senke ballen fra lang og lengre avstand, rydde hele bordet i løpet av en viss tid, senke baller på åpningstøtet, senke en viss mengde baller i samme hull eller på samme side, senke et visst antall baller på rad, vinne flere partier på rad, vinne etter man har lagt under, sette motstanderen i snooker og senke ballen etter å selv ha blitt satt i snooker.

I tillegg til vanlig biljard i 8-ball og 9-ball, finnes det et par utfordringsspill uten motstander i turneringene som også gir stjerner. Blant annet Speed Pot, som krever at man senker alle ballene innen en viss tid, og Perfect Potter, som gir flere stjerner jo flere baller man senker på rad uten å bomme, i tillegg til Royal Rumble og Checkpoint. Det kunne ha vært flere slike ferdighetsspill for å skape mer variasjon og gjerne fått utnyttet den gode motoren i spillet til litt mer enn bare regelbasert biljard.

 

 

Styring av spillet med kontrolleren er veldig intuitivt og lett å sette seg inn i. Man sikter inn køen med venstre stikke og kan finjustere ned på pixelnivå ved å holde A inne. For å foreta støtet trekker man høyre stikke bakover så langt man ønsker for å oppnå ønsket kraft, før man trykker fremover. Ved å bruke de to stikkene får man meget god kontroll over støtet. I tillegg er det selvsagt mulig å styre hvor på kulen man vil treffe for å endre retning, legge på skru og foreta noen av de litt vanskeligere støtene. For å bidra med ekstra hjelp i starten av spillet finnes det et visuelt hjelpemiddel som viser hvor køballen vil gå før man støter. Denne viser også hvor køballen og den ballen man støter på vil gå etter man har gjort støtet. Dette hjelpemiddelet minsker i effekt jo lenger støtet er og det kan være noe vanskelig å se hva som kommer til å skje på andre siden av bordet. Effekten av hjelpemiddelet reduseres også gradvis etterhvert som man stiger i gradene.

 

Imponerende kunstig intelligens

I enspillerkampanjen spiller man mot predefinerte AI-spillere av ulik rating tilsvarende den divisjonen man spiller i. Den kunstige intelligensen som er bygget inn i spillet er meget bra og den føles naturlig å spille mot. Den foretar feil, spesielt på lange og vanskelige støt, og ellers bommer den litt og gjør andre feil innimellom slik som man forventer av en reell motspiller. Jeg har til gode å se den gjøre "umulige" støt slik som ofte skjer i denne type spill. Men når det er sagt blir spillet fort vanskeligere og motstanderne blir flinkere og flinkere. På slutten av amatørdivisjonen bør man ikke gi fra seg ballen mer enn 1-2 ganger før motstanderen rydder hele bordet og vinner.

Etterhvert som man spiller en del partier vil spillet bygge opp en såkalt DNA profil av måten man spiller på, fra hvordan man tar støtene, om man putter enkle støt, om man sikrer, om man bruker skru og spinn, osv. Denne profilen brukes på samme måte som i Forza-spillene, slik at andre motspillere på vennelisten kan spille mot karakteren selv om man er logget av selv. Det er også støtte for 2 spillere i lokal flerspiller. Har ikke fått testet dette noe videre.

 

 

Noen få mangler

Det savnes noen funksjoner i spillet. I øvingsmodus burde det vært en angreknapp slik at man kunne ta støtet på nytt, evt. ha muligheten til å legge opp ballene slik man ønsker for å øve på spesifikke støt. Det er ingen reprise- eller opptaksfunksjon, som i noen tilfeller hadde vært grei å bruke når man, eller som oftest AI'en, slår til med noe genialt. Det er ikke mulig å se bordet ovenfra, dog er mulig å "reise seg opp" slik at man ser ned på bordet fra en stående posisjon ved siden av bordet fra der man velger å støte.

Det jeg kanskje savner mest er en kraftindikator på køen når man støter, spesielt når man stiger i gradene og mister siktehjelpen hadde det vært greit med en slik indikator. Spillet inneholder heller ikke snooker modus, noe som ikke trekker ned, men som kanskje hadde vært naturlig å inkludere for å få et enda større spillutvalg.

 

Konklusjon

Uavhengig av disse manglene er Pure Pool et sjeldent pent og bemerkelsesverdig biljardspill som leverer på de viktige områdene med glimrende grafikk og enda mer imponerende fysikksimulering.

Spillet er anmeldt på Xbox One etter ca 12 timer spilletid. Amatørturneringen i 8-ball som utgjør ca 1/6 av enspillerkampanjen er ferdigspilt, mens flerspiller med menneskelig motstander er ikke testet.

Spillet kommer ut til Xbox One 14. november og koster £6.99/ €7.99/ $9.99 i Xbox Store.

 

Stjernedryss

Grafikk: Image 5,0 - Aldeles nydelig og skarp grafikk på bord og baller uten hakking
Lyd: Image 4,0 - Helt greit, mangler kanskje noen flere stemningslåter
Spillbarhet: Image 5,0 - Fysikksimuleringen fungerer utmerket og alt føles ekte

Totalt: Image 4,5 - Herlig simulering, flott grafikk, god kunstig intelligens, noen få mangler

 

Produktinformasjon

Spill: Pure Pool
Produsent: VooFoo Studios
Utgiver: Ripstone Games
Utgivelsesdato: 14.11.2014
Sjanger: Sport, simulering
Aldersgrense: Alle aldre
Linker: Offisiell hjemmeside, Xbox Store

 

Trailer

 

About VooFoo Studios

VooFoo Studios is an independent UK based video games developer, founded in 2007 by a small team of experienced industry professionals. Utilising its own proprietary cutting edge technology, VooFoo's first game, the critically acclaimed Hustle Kings, was released for PlayStation 3 in 2009, reaching the top of the PSN charts and earning VooFoo nominations for two highly coveted Develop Awards. More recently, VooFoo have gone on to release Hustle Kings on PlayStation Vita, and the visually stunning Pure Chess on both platforms.

For more information on VooFoo Studios and its games, please visit the official website at http://www.voofoostudios.com/.

 

About Ripstone

Ripstone® Publishing is an independent UK based games publisher specialising in digital distribution. Ripstone’s ethos is built on honesty, integrity and trust, founded in 2011 in order to create a bespoke service for independent game developers. Publishing video games on a number of different platforms including handheld and home consoles, PC, Mac, iPhone, iPad, and Android; Ripstone is best known for games such as Pure Chess, the award-winning Knytt Underground, Big Sky Infinity, Men’s Room Mayhem & Stick It To The Man.

Please visit the official website at http://www.ripstone.com.