Yars' Revenge

Written by Kebabkongen on 24.04.2011

For 30 år siden fantes det en spillemaskin ved navn Atari 2600 og det mest solgte spillet til denne var Yars' Revenge. Siden den gang har spillet blitt laget i flere versjoner for diverse formater. Nå i april 2011 har Atari gitt ut Yars' Revenge til Xbox LIVE Arcade og spørsmålet blir naturlig nok om de har lykkes uten å gjøre skam på originalen.

 

Skyt dem opp

Handlingen og historien er ganske tynn. Du spiller en kvinnelig drone ved navn Yar som er sendt på oppdrag for å drepe endeløse horder med insekter fra Qotile-klanen og deres sjefer i form av større insekter. Noe mer er det ikke, da dette er en klassisk shot'em up.

Styringen kan være litt vanskelig å få taket på i starten, for her må man virkelig utføre flere ting samtidig. Venstre stikke styrer karakteren og høyre styrer siktet. I tillegg til å skyte, må man plassere bomber og bruke andre kraftigere våpen på de litt tøffere motstanderne. Det oppleves hektisk og actionfylt når det står på som verst, og etterhvert som man klarer å utføre presise unnamanøvre kommer tilfredstillelsen også.

 

 

Yars' Revenge Trailer - Xbox LIVE Arcade

 

Repetisjon og ganske forutsigbart

I en shoot'em up er det naturlig nok mye repetisjon, noe vi finner igjen i Yars' Revenge også. Det blir veldig mye likt som skjer gjennom brettene og man møter de samme motstandere som flyr i samme mønster og gjør det hele litt forutsigbart. Men jeg synes ikke det trekker så mye ned, det er en del av sjangeren og det fungerer godt.

Det er mulig å justere vanskelighetsgraden fra easy, normal og opp til hardcore. Dette gjør at gjenspillelsesverdien øker en del fordi hardcore er veldig utfordrende. I tillegg er brettene ganske lange (over 10 minutter hver på letteste nivå), og de inneholder bare to checkpoints. Man har også bare 3 liv å bruke gjennom hele spillet, så man kan ikke spille et checkpoint om igjen i det uendelige, men må starte helt på nytt. Akkurat slik som det skal være i slike spill.

 

 

Fargerik og actionfylt moro

Grafikken er fargerik og flott med en herlig 3D-verden som man flyr gjennom. Man styrer ikke hvor man skal fly, bare hvor Yar er på skjermen. Selve løypen gjennom brettene går av seg selv. Dette gjør at man kan konsentrere seg om kampene, men mister kanskje litt av de flotte omgivelsene. Det er 6 brett med ulike temaer, fra fantasi-jungel til futuristiske romskip.

Spillet har også noen cut-scenes som skal fortelle oss litt mer om bakgrunnen for oppdraget, men de består bare av bilder i anime-stil og passer ikke helt inn. Heldigvis kan man trykke A for å hoppe over disse.

 

 

Bakgrunnsmusikken er en slags hektisk trance som passer bra inn og medfører at man stresser det lille ekstra som gjør det hele til en bra spilleopplevelse. Resten av lydbildet med skyting og eksplosjoner i full surround er også bra, men ikke noe ekstraordinært.

Achievementene er vanskelige og er nok ment for å forlenge spillet for de som jakter på sånt. Stort sett handler det om å fullføre eller gjøre oppgaver på tøffeste vanskelighetsgrad.

 

---------

 

Oppsummering

Hvis du setter pris på lange brett med repeterende, men dog flott shot'em up, er dette spillet for deg. Styringen kan være litt tøff i starten, men etterhvert får man god kontroll på både skyting, bombing og unnamanøvrer. Det ser ganske bra ut med utfordrende brett og er en bra erstatter for et av de skikkelige klassikerne fra 80-tallet. Det finnes også splitscreen coop og en utfordringsmodus som gjør spillet vanskeligere, som jeg ikke har fått testet.

Yars' Revenge kan lastes ned fra Xbox LIVE Marketplace til 800 MS Points.

 

Stjernedryss

Grafikk: Image 4,5 - Fargerike omgivelser og flotte effekter
Lyd: Image 3,5 - Passende beat og effekter uten noe ekstra
Spillbarhet: Image 4,0 - Utfordrende og actionfylt, dog noe repeterende

Totalt: Image 4,0 - Enkel, men frisk og hektisk shoot'em up

 

Produktinformasjon

Spill: Yars' Revenge (Xbox LIVE Arcade)
Produsent: Killspace Entertainment
Utgiver: Atari
Utgivelsesdato: 13.04.2011
Sjanger: Handling og opplevelse, Skyting
Aldersgrense: 12+
Linker: Offisiell hjemmeside, Xbox LIVE Marketplace